Hem » Galleriprogram

Galleriprogram

Utställningar hos Kaleido sommaren och hösten 2019

  • 8/6 - 17/8 På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar
  • 24/8 - 15/9 Märta Mattsson, smyckekonst
  • 21/9 - 13/10 Carl Cyrén, glas
  • 19/10 - 17/11 Petra Danielsson, metall
  • 23/11 - 5/1 Jul hos Kaleido – slöjd- och konsthantverksmarknad

8/6 - 17/8

På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar

På utflykt med Kaleido – temautställning med Kaleidos medlemmar

Sommaren 2018 hade Kaleido ett utbyte med konsthantverksgruppen Lerverk och ställde ut i deras galleri i Göteborg. I sommar visas utställningen ”På utflykt med Kaleido” i det egna galleriet i Uppsala. Sommarkänsla utlovas!

Charlotte Melander: Ginkgokvist (detalj). Hela kvisten ca 20 cm lång. Koppar och bladguld. Foto: Charlotte Melander.

24/8 - 15/9

Märta Mattsson, smyckekonst

Märta Mattsson, smyckekonst

”Ibland ser jag skönheten i saker som andra människor tycker är konstiga eller rentav motbjudande. Jag fascineras av känslan man får när man inte vill titta på något men ändå inte kan låta bli. Mina smycken handlar om spänningen mellan attraktion och äckel.
På 1700-talet när många nya arter av djur och växter upptäcktes blev det populärt att samla föremål i naturaliekabinett. Tanken med naturaliekabinetten var inte att på något sätt sympatisera med de utställda varelserna, utan man skulle istället förundras över deras besynnerlighet. Jag använder döda djur i min konst för att väcka nyfikenhet och förvåning. De döda materialen förvandlas och ges nytt liv i form av smycken.”

Märta Mattsson är bl a utbildad på HDK I Göteborg och Royal College of Art i London där hon tog masterexamen 2010. Hon har ställt ut både i Sverige och internationellt sedan 2007. Hennes verk är inköpta av Nationalmuseum och flera liknande museer utomlands. (Fotnot: Alla material från döda djur som Märta Mattsson använder är certifierade eller på annat sätt etiskt garanterade.)
Se även www.martamattsson.com

Märta Mattsson: ”Freud”. Brosch, ca 12 cm lång. Skalbagge, koppar, plast, lack, resin, guld, stål. Foto: Märta Mattsson.

21/9 - 13/10

Carl Cyrén, glas

Carl Cyrén, glas

”Mitt projekt Carbon Craft, som har pågått sedan 2016, började med ett intresse för kolfiber. Det är ett material som används för olika högteknologiska ändamål, men jag ville arbeta hantverksmässigt och intuitivt med det. Kolfibern beter sig som vilken textilfiber som helst, fast tål mycket högre temperaturer. Efterhand började jag experimentera med att kombinera stickad och virkad kolfiber med glasblåsning. Mötet mellan det textila och glaset är intressant eftersom de annars är väldigt svåra att kombinera på grund av värmen från glaset. Kolfibern blir som en flexibel form för glaset där maskornas placering, utformning och storlek styr hur glaset rör sig och formas. Relationen mellan slump och kontroll är spännande att jobba med.”

Carl Cyrén är född 1989 och tog masterexamen på Konstfack 2016. Han har sedan dess hunnit med bl a möbeldesign och utsmyckningar samt blivit inköpt av Nationalmuseum. Han har deltagit i en mängd samlingsutställningar och gjort en ”generationsutställning” med glas av honom själv, pappa Mårten och farfar Gunnar på The Glass Factory, Boda.
Se även www.instagram.com/carlcyren

Carl Cyrén: ”Carbon Craft”. Glas och stickad kolfiber. Höjd ca 22 cm. Foto: Johan Carlson.

19/10 - 17/11

Petra Danielsson, metall

Petra Danielsson, metall

”Jag har samlat på bilder och skisser på lador, huskroppar och takbrytningar i många år. Historien och tidens tand intresserar mig. I den här utställningen har jag fortsatt att utforska arkitektoniska volymer från både landsbygd och stad. Det rör sig om ytor, volymer, vinklar, förhållanden, samspel, ytor, strukturer, skalor, kontraster, balans och spänning. Det raka, räta, strikta och avskalade kan vara fantastiskt vackert, men ibland behövs det lite skevhet för att ge liv åt det hela.
Min uppväxt på landet utanför Molkom i Värmland var full av lador, skjul och andra byggnader. För mig representerar de både lek, spänning, trygghet och en plats att dra sig undan i.”

Petra Danielsson är utbildad civilingenjör, väg & vatten på KTH, och arbetade som projektledare för bl a byggen och inredning innan hon för 15 år sedan bytte bana och gick på Nyckelviksskolan. Därefter gick hon den traditionella vägen som lärling hos guld- och silversmedsmäster Wolfgang Gessl. Detta är hennes första separatutställning. Petra Danielsson är medlem i Kaleido sedan 2015.
Se även www.petradanielsson.se

Petra Danielsson: ”Skjul”, brosch i silver, 80 x 20 x 32 mm. Foto: Petra Danielsson.

23/11 - 5/1

Jul hos Kaleido – slöjd- och konsthantverksmarknad

Jul hos Kaleido – slöjd- och konsthantverksmarknad

Kaleidos uppskattade julmarknad är numera en tradition. Som vanligt har vi bjudit in en mängd konsthantverkare och slöjdare och valt ut deras bästa produkter. Resultatet är en myllrande utställning som samtidigt är en julmarknad där man kan ta med sig sina inköp direkt. Här hittar du det finaste julpyntet och de bästa julklapparna!

VILL DU VARA MED?
– Vi söker handgjorda ting med anknytning till jul och vinter. Det kan vara vantar, ljusstakar, julpynt, grötskålar, bonader, takkronor osv. Traditionellt, modernt eller både och. Överraska oss gärna!
– Såväl hobbyslöjdare som professionella konsthantverkare är välkomna att ansöka.
– Designen ska vara din egen. Eller din personliga tolkning av traditionell slöjd/hantverk.
– Det kan vara serier av likadana eller liknande föremål, men också helt unika saker.
– Föremålen ska hålla hög kvalitet i material och utförande.

Så här ansöker du:
– Skicka bilder på dina produkter till info@kaleido.nu
– Ange mått, material, utpris och ungefär vilket antal du vill/kan lämna in.

Datum och ekonomiska villkor:
– Julutställningen pågår 23 nov. 2019 – 5 jan. 2020.
– Inlämning sker måndag 18 nov. kl 11-18.
– Avhämtning sker tisdag 7 jan. kl 11-18.
– Utställarna ansvarar själva för transporter och eventuella försäkringar.
– Kaleido står för lokal, försäljning (inkl. omslagspapper etc), pressutskick, inbjudningskort, affischer, annonsering, uppställning av produkterna och städning.
– Kaleido ansvarar inte för eventuella stölder.
– Kaleido tar en provision på 35 % av den totala försäljningen.

Frågor?
Kontakta Elisabet Berg
tel. 0730-207 133
info@kaleido.nu

Julträd. Detalj från handsnidad och handmålad ljusstake av Hans Johansson. Foto: Elisabet Berg.